Balaton M. & K. Amatőr Művészeti Egyesület
alapítva: 1999-ben Balatonkeresztúron
 
Egyesület
Levél nekünk!
Fórum!
Kezdő oldal!
Balatonkeresztúr
Balatonmáriafürdő
Marcali
 

 

alapszabály történet vezetőség fotók

Balaton M.& K. Amatőr Művészeti Egyesület, A Balaton M.&K. Együttes, Fúvószenekar és Mazsorett Csoport, és a Balatonkersztúri Nemzetközi Fúvószenekari Találkozók története.

1977-ben Tengerdi Győző a balatonkeresztúri iskola ének tanára, az úttörő csapat vezetője, az iskolai énekkar mellett zenekar létrehozását határozta el. Először szinfónikus jellegű zenekarban gondolkodott, de ezt a Marcali Zeneiskola tanári karának szakirányultsága nem tudta biztosítani. Kollár Anikó zeneiskola igazgatóval úgy határoztak, hogy fúvós szakokra iratnak be gyerekeket. Az volt a cél, hogy viszonylag rövid időn belül Balatonkeresztúrnak és Marcalinak közös fúvószenekara legyen.

Elkezdődött a tanulók kiválogatása és beiskolázása. Az első zeneiskolai növendékek Gál Zsuzsanna, Tóth János, Iglói Zsolt, ifj. Tengerdi Győző, és Tóth Edina voltak. A következő évben 30 - 40 keresztúri és marcali általános iskolás kezdett fúvós hangszeren zenét tanulni. A Zeneiskola nem tudott minden gyereknek hangszert kölcsönözni, ezért a balatonkeresztúri iskolások papír, rongy és vas gyűjtés pénzén hangszereket vettek. A Balatonmáriafürdői ÁFÉSZ és a Községi Tanács is vett hangszereket.

Pápai István a marcali zeneiskola rézfúvóstanára kapta a megbízást, hogy a két község településének zenekarát vezesse. Ő hangszerelte és sokszorosította az előadásra szánt műveket. A külön szerepléseken Marcaliban Horváth Endre, Balatonkeresztúron Pápai István voltak a zenekar-vezetők.

A közös zenekar neve „Marcali Zeneiskola Fúvószenekara”,
a balatonkeresztúriak „Balatonkeresztúri Úttörő Fúvószenekar” néven váltak ismertté.

A zenekar alapító tagjai voltak: Bárdos Krisztina Trombita Bugovics Bernadett Trombita Csizmadia Éva Trombita Dávid Erika Trombita Gaál Gyöngyi Trombita Gaál Zsuzsanna Trombita Gál Károly Trombita Gérusz Péter Trombita Horváth Csaba Bariton kürt Horváth Gábor F Kürt Horváth Jenő B Tuba jelenleg is tag Horváth Norbert Ütő Horváth Valéria Klarinet Iglói Zsolt Bariton kürt Király Andrea Klarinet Magyar Zsuzsanna Klarinet Matusek Katalin Klarinet Tóth Tünde Trombita Kovács János F Tuba Molnár Mariann Trombita Nagy Ilona Trombita Sass Attila Trombita Ifj.Tengerdi Győző Klarinet Tóth Edina Trombita Tóth János Tenor kürt

Két évi vezetés után Pápai István Dombovárra költözött és a zenekar vezetését kényszerűségből, a nyári hónapokra Tengerdi Győző vette át. Helyi szerepléseken kívül kisérték a Balatonboglári Vegyeskart. A Balatonfenyves-alsói Úttörő Táborban két hétig készültek a külföldi szereplésre és közben Balatonmárián, Balatonfenyfesen és Fonyódon a strand közönségét szórakoztatták.

1980 nyarán a Somogy megyei Úttörő Elnökség 40 fő részére a bulgáriai Várnába 10 napos, repülős, tengeri üdüléssel összekötött szereplést adományozott. A zenekar minden este más-más táborban szerepelt. Volt olyan eset, hogy a közeli kempingben nyaraló Magyar Rádió Zenekar tagjai a Jászkun - induló hallatára bekéretőztek a táborba, hogy elismerésüket fejezzék ki a szép magyaros hangzásért.

1980 nyara, Várna. A tengerparton.

Tengerdi Győző után 1980 őszén, Hajas Béla vette át a zenekar vezetését, aki az újonnan, immár kihelyezett zeneiskolai osztály tanári állását és Balatonmáriafürdőn szolgálati lakást kapott. Felesége, mint óvónő, a balatonmáriafürdői óvodába kezdett dolgozni. A kihelyezett osztály tanárának feladata a zeneiskolai oktatáson kívül a zenekar vezetése lett.

Hajas Béla a zenekarnak jelenleg is vezetője és karnagya. Ő következőként emlékezik: „Amikor fiatal pályakezdőként a zenekar élére kerültem egy álmom valósult meg. Alapvető szakmai célkitűzésem volt, hogy egyszer egy gyermek fúvószenekart taníthassak, vezethessek. Szerencsés voltam! Pápai István tanár úr talált rám a pécsi főiskolán, - utódot keresett. Egy egészen kiváló, rettentő jól hangzó, magas tudású zenekart kaptam. A gyerekek falták az anyagokat, rettentő gyorsan tanulták az új számokat. Ötletemre, a számomra első tanév végén, 1981. június 14.-ére megszerveztünk környékbeli karnagy kollégáimmal egy találkozószerű hétvégét a zenekaraink számára. A marcali és keszthelyi, szintén úttörő zenekarok jöttek el hozzánk, és a balatonmáriafürdői strandon megtörtént az első Balatonkeresztúri Fúvószenekari Találkozónak elnevezett rendezvény. Tisztelet és köszönet e helyütt is Szőke Géza és Horváth Endre karnagyoknak, akik mint alapítók résztvettek egy napjainkban is minden évben visszatérő, immár nemzetközi, országosan is elismert, méreteiben legnagyobb hazai fúvós találkozónak. A fúvós találkozók léte, évről évre visszatérő feladat. Meghatározta a zenekar immár 30 éves létét, 1981-től elválaszthatatlan a zenekar történetétől, annak szoros része. Célját és mottóját máig őrzi, miszerint - a profi és az egészen kezdő is egymás mellett jelen lehessen, egyik lássa miből lett, másik mivé lehet.”

Készítette: GiFMEN © 2007